BNM anunță modernizarea Poliței de Asigurare Auto RCA din 28 iulie 2024

Banca Națională a Moldovei a făcut un pas important în modernizarea și simplificarea interacțiunilor cu companiile de asigurări și cu cetățenii Republicii Moldova. Ajustările recente la polița de asigurare RCA internă aduc beneficii semnificative pentru utilizatori, îmbunătățind atât experiența acestora, cât și eficiența proceselor.


Noul Format pentru Polița RCA Internă


Conform Hotărârii CNPF nr. 24/1 din 14 mai 2024, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 275-277 din 28 iulie 2024, s-au făcut următoarele modificări:

  • Identificator Electronic Unic (QR Code): Codul QR permite validarea la distanță a poliței și accesarea rapidă a noilor instrumente disponibile pe portalul RCA.BNM.MD.
  • Date de Contact și Informații Suplimentare: Polița include acum o rubrică pentru datele de contact în caz de accident și informații despre Autoritatea de reglementare în domeniul protecției drepturilor consumatorilor de servicii financiare.
  • Standard de Imprimare A5, Vertical: Acest format îmbunătățește vizualizarea poliței pe dispozitive mobile și pe hârtie.
  • Font Modern și Lizibil: Noul font asigură o redare mai clară și evidențierea informațiilor importante.

Actualizări ale Formularului RCA


Pentru formularele procesate prin intermediul SIA RCA Data, au fost actualizate următoarele:

  • Cererile pentru Încheierea Contractului de Asigurare RCA: Atât pentru asigurarea internă cât și pentru „Carte Verde”.
  • Contractele de Asigurare RCA: Forma și conținutul au fost ajustate pentru a corespunde noilor cerințe.

Valabilitatea Asigurării RCA Electronice


Vă reamintim că în Republica Moldova polița de asigurare RCA emisă în format electronic este complet validă și recunoscută de autorități. Conform legislației, nu este necesară semnătura electronică pe poliță. Plata primei de asigurare indică acordul asiguratului cu termenii contractului.

Asigurarea RCA poate fi procurată cu ușurință prin intermediul aplicației Omnis iar valabilitatea poliței poate fi verificată pe site-ul https://rca.bnm.md.

Descarcă aplicația din Google Play sau App Store pentru a beneficia de acest serviciu.