Ce faci dacă ai pierdut documente fiind peste hotare?


Pierderea documentelor – nu este cea mai plăcută experiență. Dacă vă aflați în Moldova, acțiunile care trebuie întreprinse sunt simple și cunoscute de toți. Dar ce faci dacă ești în străinătate? Acest articol vă îndrumă ce să faceți dacă ați pierdut documentele în străinătate.

PASUL 1. Adresarea la Poliție

Dacă credeți că vi s-au furat documentele și alte bunuri, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă adresați la cea mai apropiată secție de poliție. Acolo va trebui să depuneți o plângere și să atașați o listă a bunurilor furate.

PASUL 2. Adresare la Ambasadă sau consulat.

După aceea, contactați ambasada sau consulatul Moldovei. Acolo vi se va elibera un document cu care veți putea reveni în Moldova. Documentul de călătorie este valabil 30 de zile și va trebui să plătiți 15 euro pentru el. La întoarcerea acasă, veți putea să vă refaceți toate documentele.

Dacă nu aveți intenția să reveniți în Moldova pentru o perioadă lungă de timp, puteți să vă refaceți pașaportul direct în țara în care vă aflați. Pentru acest lucru, din nou, va trebui să vă adresați ambasadei sau consulatului moldovean.

Și dacă portofelul cu toți banii a fost pierdut sau furat? Dacă nu aveți bani, va trebui să scrieți o cerere către consul sau șeful misiunii diplomatice în care să specificați motivele pentru care nu puteți plăti pentru documentul de călătorie. Misiunea diplomatică va analiza situația. De asemenea, documentul de călătorie este eliberat gratuit copiilor și adolescenților (sub 18 ani).

Dacă nu aveți niciun document, cum puteți să vă identificați la consulat? Pentru a obține documentul de călătorie, va trebui să aveți codul personal (ID) al dvs. Deci, va fi nevoie de o fotografie a oricărui document al dvs. pe care este trecut codul personal. Sau puteți pur și simplu să recitați codul, dacă îl știți pe de rost. Aplicația OMNIS vă vine în ajutor, căci aveți posibilitatea de a salva documentele personale în aplicație sau în cabinetul personal, aceasta va ușura accesul la fotografiile documentelor în caz de necesitate. În aplicația OMNIS puteți salva următoarele tipuri de documente: pașaportul național, buletin de identitate, permisul de conducere.

Dar în țara respectivă nu există ambasadă sau consulat al Moldovei, atunci puteți obține documentul de călătorie în mod remote. Va trebui să vă adresați tot la poliție, apoi la ambasada sau consulatul moldovean din una dintre țările învecinate. Cu toate acestea, în afară de ID, va trebui să trimiteți la consulat o fotografie a dvs. autentificată de notar.