Cum să ajungeți, unde să vă cazați și cum să vă deplasați prin Londra: Sfaturi practice pentru vizitatori

Planificați-vă călătoria la Londra cu informații esențiale despre cum să ajungeți, unde să vă cazați și cum să vă deplasați prin oraș. Descoperiți sfaturi practice pentru o vacanță fără griji, cu opțiuni de transport și idei de zone de cazare.

Pentru început, este esențial de menționat că cetățenii moldoveni care dețin un pașaport românesc nu au nevoie de viză pentru a călători în Marea Britanie, dacă intenționează să călătorească cu acesta. Dacă nu aveți un pașaport românesc, va fi necesar să aplicați pentru viză aici. Costul unei vize standard pentru turism, valabilă până la 6 luni, este de 115 lire sterline, iar timpul estimat de procesare este de aproximativ 3 săptămâni.

Londra are circulația pe partea stângă a drumului, plățile se efectuează în liră sterlină (în continuare GBP), iar ora este cu două ore în urmă față de Chișinău.

Cum să ajungeți la Londra: Opțiuni de transport

Aeroportul pentru care să optați

Dacă plănuiți să călătoriți la Londra cu avionul, este bine de știut că orașul dispune de cinci aeroporturi: Luton, Stansted, Heathrow, Gatwick și Southend. Cele mai frecvente zboruri din Chișinău, Iași și București sunt către Luton și Stansted.

Pentru a ajunge la Londra de la Aeroportul Luton, puteți opta pentru o călătorie directă cu autobuzul național – National Express, la un tarif de 14 GBP. O altă opțiune este trenul, prețul unei călătorii fiind între 10 – 23 GBP per adult. Trenurile pleacă de la stația London Airport Parkway, la care puteți ajunge de la Aeroport cu un autobuz special care circulă non-stop la intervale de 5-12 minute (Luton DART). Călătoria durează 4 minute, iar prețul pentru un adult este de 4,90 GBP.

De la Aeroportul Stansted, puteți ajunge la Londra cu trenul, costul fiind de 19 GBP (biletul se poate achiziționa în aeroport). O altă opțiune este autobuzul National Express, pentru care puteți cumpăra biletul sau în zona după controlul de pașapoarte, lângă banda de livrare a bagajelor, sau pe peronul dedicat autobuzelor la persoanele în geci albastre NationalExpress, sau online dacă cunoașteți exact ora cursei de care aveți nevoie. Trebuie să folosiți linia A6, A7, A8 sau A9, în funcție de zona de care stați în Londra, iar prețul este de 17 GBP.

Unele zboruri din București aterizează pe Aeroportul Gatwick. Aeroportul este deservit de patru operatori feroviari care oferă servicii directe către stațiile din Londra. Trenul Gatwick Express oferă un serviciu direct, fără opriri, către stația London Victoria. Cu plecări de două ori pe oră, călătoria durează doar 30 de minute. Un alt tren – Thameslink conectează Londra Gatwick cu coasta de sud la Brighton și cu mai multe stații din centrul Londrei: London Bridge, London Blackfriars, City Thameslink, Farringdon și St Pancras International, dar și către Luton Airport Parkway.

Recomandare: Dacă doriți să achiziționați bilet la National Express online, puteți economisi taxa suplimentară de serviciu de 1,50 GBP dacă vă creați un cont. Iar dacă rezervați bilet la Gatwick Express online în avans, puteți economisi 10%.

Unde să te cazezi: Cele mai bune zone de locuit

Londra, în general, este considerat un oraș sigur. Cu toate acestea, pentru un plus de siguranță și confort, este recomandat să optați pentru cazare în zonele din nord, est, vest și centru, deoarece unele părți din zona de sud pot fi mai puțin sigure, în special pe timp de noapte. Un criteriu esențial de luat în considerare este apropierea cazării față de o stație de metrou, pentru a evita costurile suplimentare pentru transport.

Cum să te deplasezi prin Londra: metrou, autobuze și alte opțiuni

În Londra, puteți călători cu autobuzul, metroul (cunoscut și sub numele de Underground), trenurile naționale (Thameslink) sau alte tipuri de trenuri, cum ar fi Overground (tren local) și DLR (tren complet automatizat).

By Sameboat - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42536646
By Sameboat – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42536646

Orașul este împărțit în 9 zone, dintre care cele mai importante și centrale sunt zonele 1-6, iar zonele 7-9 acoperă suburbii mai îndepărtate. Metroul este cel mai accesibil mijloc de transport. Costul unei călătorii depinde de zonele traversate și de ora călătoriei (prețurile sunt mai mari în orele de vârf). De exemplu, o călătorie din zona 4 în zona 1 în timpul orelor de vârf costă 4.40 GBP, iar în afara orelor de vârf, prețul este de 3.20 GBP. Puteți calcula prețul exact al călătoriei aici.

Achitarea se efectuează simplu, prin scanarea atât la intrare în stație a cardului bancar, cât și la ieșire. Puteți cumpăra și scana un card Oyster (7 GBP) care funcționează pe baza încărcării cu credit, în stații sau în chioșcuri de ziare de lângă stații. De asemenea, puteți opta pentru cumpărarea unui tichet de zi, costul căruia diferă între 15.90 GBP și 22.60 GBP, în funcție de orele la care călătorești (Peak sau Off-Peak) și zonele pe care planificați să le parcurgeți (1-4 sau 1-6). Aceste tichete sunt valide și pentru călătorii cu orice autobuz obișnuit din Londra operat de compania TfL, indiferent de zonele prin care călătoriți. Tichetele nu sunt valabile însă pe autobuzele de vizitare turistică din Londra sau pe autobuzele operate de alte companii decât TfL.

Recomandare: Folosiți întotdeauna același dispozitiv sau card contactless pentru a valida intrarea și ieșirea din metro– astfel vă veți asigura că plătiți tariful corect. De exemplu, nu validați intrarea cu telefonul și ieșirea cu smart watch-ul sau cardul contactless.

Dacă alegeți să călătoriți cu autobuzul, o călătorie vă va costa 1,75 GBP, indiferent de numărul de stații, distanță sau autobuze schimbate, atâta timp cât călătoriile sunt efectuate în decurs de o oră de la validarea cardului. Accesul în autobuz se face exclusiv pe la ușa din față, lângă șofer, unde veți scana cardul sau dispozitivul la aparatul galben de validare.

Vremea în Londra

Londra are un climat temperat maritim, ceea ce înseamnă că verile sunt relativ răcoroase, iar iernile blânde. Vremea este cunoscută pentru schimbările frecvente, astfel încât este posibil să întâlniți mai multe tipuri de vreme în aceeași zi. Primăvara, temperaturile variază între 8°C și 15°C, cu zile mai lungi și ploi ocazionale. Vara este plăcută, cu temperaturi de obicei între 15°C și 25°C, deși valurile de căldură de peste 30°C nu sunt imposibile, dar rare. Toamna aduce temperaturi mai scăzute, de la 10°C în septembrie la 5°C în noiembrie, iar ploile sunt mai frecvente. Iernile sunt blânde, cu temperaturi între 2°C și 8°C, iar zăpada este rară, dar posibilă. Vântul poate accentua senzația de frig. Totuși, de-a lungul anului, Londra este frecvent ploioasă, motiv pentru care este bine să aveți mereu o umbrelă la îndemână.

Sfaturi practice pentru un sejur fără stres

Relatările de pe rețelele sociale menționează incidente de furt al telefoanelor de către indivizi pe motociclete, mai ales când acestea sunt ținute la vedere în zone turistice sau aproape de marginea drumului. Pentru a evita astfel de situații, păstrați bunurile într-un loc sigur sau folosiți huse cu sfoară pentru telefon.

De asemenea, costurile medicale în Londra pot fi ridicate, așa că vă recomandăm să aveți o poliță de asigurare medicală. Aceasta poate fi obținută rapid și ușor prin aplicația Omnis sau pe site-ul nostru, fiind valabilă 100% digital, fără a fi necesară pe suport fizic.

Drum bun și vacanță frumoasă alături de Omnis!