Accident în afara țării: Cum funcționează asigurarea de tip Carte Verde pentru șoferii moldoveni

Conducerea unui vehicul în afara granițelor naționale implică provocări și responsabilități suplimentare. Pentru cetățenii moldoveni, Cartea Verde este esențială pentru a naviga aceste situații în siguranță și eficiență. În articolul următor, vom explora modul în care această asigurare vă protejează și facilitează călătoriile internaționale.

Despre Cartea Verde

Sistemul Cartea Verde este esențial pentru orice șofer care traversează frontierele. Obiectivele Sistemului Internațional de Asigurare „Carte Verde” vizează protejarea terților afectați de accidente de circulație, asigurându-se că nu sunt dezavantajați de faptul că daunele le-au fost cauzate de conducători auto străini, comparativ cu rezidenții țării în care a avut loc accidentul.

Mai mult, sistemul are rolul de a preveni nevoia conducătorilor auto de a obține protecție de asigurare la frontiera țărilor pe care intenționează să le viziteze, ducând la reduceri de costuri și inlesnind circulația internațională de mărfuri și persoane. 

Dacă se produce un accident în afara teritoriului Republicii Moldova, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă acoperă daunele cauzate terților. Este crucial să aveți la îndemână polița Cartea Verde, emisă în două exemplare (la livrare), garantând recunoașterea validității asigurării.

Procesul de încheiere a contractelor de asigurare, calculul și plata primelor sunt similare cu cele ale asigurării RCA interne. Cu toate acestea, gestionarea daunelor în cazul asigurării externe se distinge printr-o serie de particularități:

  • Constatarea și evaluarea daunelor se fac în conformitate cu prevederile legislației statului pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de circulație;
  • Despăgubirile sunt plătite de asigurătorii moldoveni, respectând limitele legale impuse de țara respectivă;
  • În cazul în care asigurătorul moldovean nu-și onorează obligațiile față de biroul național al statului care a efectuat plata despăgubirii de asigurare, aceasta este recuperată din contul mijloacelor acumulate în Fondul de Compensare constituit prin contribuțiile asigurătorilor moldoveni și administrat de Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule.

Proceduri de urmat în caz de accident

În cazul în care se produce un accident de circulație pe teritoriul unui stat membru al Sistemului Internațional „Carte Verde”, asiguratul – cetățeanul Republicii Moldova trebuie să îi urmeze:

  1. Nu părăsiți locul accidentului și întreprindeți toate acţiunile posibile pentru diminuarea pagubelor produse;
  2. Contactați imediat poliția locală pentru a raporta accidentul. Solicitați întocmirea de acte care să ateste cauzele și împrejurările accidentului, precum și pagubele provocate. Dacă legislația locală permite, completați un formular de Constatare Amiabilă a accidentului.
  3. Atenție! Dacă documentația este redactată într-o limbă pe care nu o înțelegeți, specificați clar: „Nu înțeleg limba”.
  4. Prezentați Duplicatul (fila II) a certificatului de asigurare „Carte Verde” poliției sau persoanei prejudiciate.
  5. Dacă aceasta nu este prima implicare într-un accident, și duplicatul poliței a fost deja folosit, faceți o fotocopie a „Originalului” și furnizați-o celui păgubit. Pe actul ce confirmă producerea accidentului, includeți informațiile din Cartea Verde. Fila I a poliței, „Original”, trebuie să rămână permanent la posesor.
  6. Informați Biroul Național de Asigurări din țara respectivă despre accident. Adresele birourilor sunt indicate pe verso-ul certificatului de asigurare Carte Verde.
  7. Notificați asigurătorul care a emis Cartea Verde despre accident și circumstanțele acestuia în termen de 48 de ore.
  8. Nu efectuați reparații fără coordonare, până când nu sunt luate toate măsurile legale necesare.

❗️Dacă Dvs. sunteți persoana păgubită, atunci trebuie să vă adresați direct la compania de asigurări a vinovatului din țara respectivă sau la reprezentantul de despăgubire a acelei companii din țara în care vă aflați ❗️

Citește și -> Lista Birourilor internaționale ale Asigurătorilor pentru Carte Verde

Simplificați procedura de procurare a asigurărilor cu OMNIS

Cartea Verde este un scut protector care asigură liniștea necesară oricărui șofer în străinătate. Asigurarea poate fi achiziționată direct prin intermediul aplicației OMNIS. Aceasta nu doar că vă permite să gestionați asigurările eficient, dar și asigură accesul rapid la informații și resurse, esențiale în cazul neplăcut al unui accident rutier în străinătate.