Ghid complet: Procurarea RCA-ului pentru Republica Moldova

Navigarea pe drumurile Republicii Moldova necesită nu doar îndemânare și prudență, ci și respectarea legilor – printre care și legea privind Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto Internă (prescurtat – RCA). RCA nu este doar o cerință legală, ci și un element esențial de protecție atât pentru șoferi, cât și pentru terți, în cazul nefericit al unui accident.

Asigurarea RCA garantează că victimele accidentelor de trafic sunt compensate pentru daune, indiferent de situația financiară a persoanei responsabile pentru accident. Este un instrument vital în asigurarea unui nivel de siguranță și încredere pe drumurile publice, având rolul de a acoperi costurile generate de eventualele prejudicii materiale sau corporale produse altor participanți la trafic.

În acest ghid, veți descoperi nu doar informații esențiale despre ce presupune RCA, de ce este obligatorie și ce vehicule sunt vizate, dar și detalii despre cum să procuri acest tip de asigurare, cum să înțelegi și să calculezi costurile, ce proceduri trebuie urmate în caz de accident, și multe alte informații utile. Fie că sunteți la primul contract de asigurare sau căutați să înțelegeți mai bine obligațiile și drepturile dumneavoastră, acest ghid este conceput să răspundă la toate întrebările și să vă faciliteze o experiență cât mai plăcută și sigură la volan.

CUPRINS

 1. Introducere
  • Ce este asigurarea RCA?
  • De ce este obligatorie în Republica Moldova?
 2. Legislația RCA în Republica Moldova
  • Principalele prevederi legale
  • Schimbări recente în legislație
  • Amenzile pentru lipsa poliței RCA
 3. Cine trebuie să aibă RCA?
  • Categorii de vehicule vizate
  • Excepții și cazuri speciale
 4. Cum să îți procuri RCA
  • Unde se poate cumpăra RCA?
  • Documente necesare pentru încheierea asigurării
  • Alegerea asigurătorului potrivit
 5. Costul asigurării RCA
  • Factori care influențează prețul
 6. Valabilitatea și reînnoirea RCA
  • Durata de valabilitate a poliței
  • Procedura de reînnoire
  • Încetarea contractului de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto
  • Restituirea primei de asigurare
 7. Ce acoperă RCA?
  • Tipuri de daune acoperite
  • Limitări și excluderi
 8. În caz de accident: pași de urmat
  • Cum și când să notifici asigurătorul
  • Documentele necesare pentru despăgubire
  • Procesul de constatare a daunelor
  • Responsabilitățile asigurătorului în gestionarea daunelor
 9. Cum să soliciți despăgubirea
  • Procedura detaliată de despăgubire
  • Rolul constatărilor și al documentației
 10. Întrebări frecvente
  • Răspunsuri la cele mai comune întrebări privind RCA
 11. Resurse utile
  • Linkuri către site-uri oficiale
  • Contacte importante pentru asistență

1. Introducere

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) este o formă de protecție legală care acoperă daunele materiale sau vătămările corporale pe care un șofer le-ar putea cauza altor persoane în cazul unui accident de trafic. Aceasta nu acoperă daunele propriului vehicul sau vătămările personale ale șoferului, ci se concentrează pe protejarea celorlalți utilizatori ai drumului – pietoni, cicliști, alți șoferi.

Ce este asigurarea RCA?

RCA este o poliță de asigurare care, în cazul unui accident provocat de titularul poliței, va compensa terțele părți afectate pentru prejudiciile suferite. Aceasta include tratamente medicale, reparații auto și alte forme de compensație financiară necesare pentru a acoperi daunele provocate. ❗️Această asigurare se încheie obligatoriu (potrivit Legii nr.414-XVI din 22.12.2006) pentru toate autovehiculele înmatriculate sau supuse înmatriculării în Republica Moldova pentru o durată de un an.❗️

De ce este obligatorie în Republica Moldova?

Implementarea obligativității RCA în Republica Moldova urmărește câteva obiective principale:

 • Protecția victimelor accidentelor de circulație: Asigură că toate victimele accidentelor de circulație primesc compensații adecvate pentru daunele suferite, indiferent de situația financiară a persoanei responsabile.
 • Prevenirea conflictelor financiare: Reduce riscul de dispute legale costisitoare între părțile implicate într-un accident, asigurând că daunele sunt acoperite rapid și eficient.
 • Stabilizarea sistemului de transport: Contribuie la crearea unui mediu de circulație mai sigur și mai stabil, încurajând comportamente responsabile și conștientizarea riscurilor asociate conducerii unui vehicul.

Asigurarea RCA este, prin urmare, nu doar o cerință legală, ci și o măsură de siguranță publică, menită să protejeze atât conducătorii auto cât și pe toți ceilalți participanți la trafic. Prin această politică, Guvernul asigură că orice persoană afectată de neglijența unui șofer poate fi desăgubită corespunzător, fără a trebui să suporte greutăți financiare suplimentare.

2. Legislația RCA în Republica Moldova

Legea asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru vehicule este fundamentul juridic care reglementează acest domeniu în Republica Moldova. Această legislație stabilește cerințele și condițiile sub care trebuie să funcționeze asigurarea RCA, punând accent pe protecția victimelor accidentelor de trafic și asigurând un cadru de despăgubire eficient și echitabil.

Principalele prevederi legale

 1. Obligativitatea asigurării: Orice vehicul înmatriculat în Republica Moldova trebuie să fie asigurat. Acest lucru include mașini personale, camioane, motociclete și alte tipuri de vehicule motorizate.
 2. Cine emite asigurările: Doar companiile de asigurări licențiate de Comisia Națională a Pieței Financiare sunt autorizate să emită polițe RCA.
 3. Acoperirea: RCA acoperă daunele materiale și vătămările corporale provocate terților în urma unui accident de circulație, nu și daunele propriului vehicul sau vătămările personale ale șoferului.
 4. Suma maximă de acoperire: Legislația specifică limitele maxime de acoperire pentru daune, astfel încât să fie suficiente pentru a compensa victimele, dar și echilibrate astfel încât să nu creeze o povară financiară nerezonabilă pentru asigurați.
 5. Penalizări pentru neconformitate: Conducătorii auto care nu dețin o poliță RCA validă sunt supuși amenzilor și pot fi penalizați prin puncte de penalizare sau chiar suspendarea permisului de conducere.

Schimbări recente în legislație

Recent, legislația RCA din Republica Moldova a fost actualizată pentru a îmbunătăți protecția victimelor și pentru a simplifica procedurile de despăgubire. Iată câteva dintre modificările importante:

 • Procesarea electronică a polițelor: Începând cu anul precedent, polițele de asigurare RCA pot fi emise și gestionate electronic, ceea ce facilitează accesul la informații și îmbunătățește transparența.
 • Ajustarea primelor de asigurare: Formula de calcul a primelor de asigurare a fost revizuită pentru a reflecta mai exact riscurile asociate cu diferitele categorii de vehicule și experiența în conducere a asiguratului.
 • Clarificări privind drepturile la despăgubiri: Legislația recentă clarifică procedurile prin care victimele pot solicita și primi despăgubiri, încercând să reducă timpul necesar pentru procesarea și plata acestora.

Amenzile pentru lipsa poliței RCA

Nerespectarea obligației de a deține asigurare RCA de către persoane fizice sau juridice este considerată contravenție și este pasibilă de sancțiuni. Amenzile pot ajunge de la 30 la 60 unități convenționale, în bani însemnând de la 1.500 lei la 3.000 lei și 3 puncte de penalizare, conform articolului 229 alineatul (3) din Codul contravențional.

Mai mult, în situația unui accident rutier, dacă vehiculul implicat nu este asigurat corespunzător, compania de asigurări nu va acorda despăgubiri pentru daune, lăsând posesorul să suporte integral costurile.

3. Cine trebuie să aibă RCA?

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) este o cerință pentru toți proprietarii de vehicule înmatriculate și care circulă pe drumurile publice din Republica Moldova. Această secțiune explică care vehicule sunt vizate de această lege și ce excepții există.

Categorii de vehicule vizate

 1. Autoturisme personale: Toate autoturismele personale înregistrate în Republica Moldova trebuie să fie acoperite de o poliță RCA.
 2. Camioane și vehicule comerciale: Orice vehicul utilizat pentru transportul de bunuri sau pasageri, inclusiv camioanele și autobuzele, trebuie să dețină asigurare RCA.
 3. Motociclete și mopede: Acestea sunt de asemenea incluse în categoria vehiculelor care necesită asigurare obligatorie.
 4. Tractoare și alte vehicule agricole: Chiar și vehiculele utilizate în scopuri agricole sau de construcție trebuie să fie asigurate, dat fiind potențialul lor de a provoca accidente pe drumurile publice.

Excepții și cazuri speciale

 1. Vehiculele de stat: Vehiculele utilizate de guvern sau de alte entități statale pot avea reguli speciale, deși în general sunt de așteptat să fie asigurate.
 2. Vehicule cu tracțiune animală: Aceste vehicule sunt în general scutite de la obligația de a deține RCA.
 3. Vehiculele istorice: Vehiculele care sunt înregistrate ca vehicule istorice pot beneficia de condiții speciale, inclusiv posibile scutiri de la asigurarea RCA, în funcție de legislația specifică.
 4. Vehiculele neînmatriculate temporar: Vehiculele care sunt temporar neînmatriculate și nu sunt folosite pe drumurile publice nu sunt obligate să dețină o poliță RCA.

4. Cum să îți procuri RCA

Procurați asigurarea RCA rapid și fără bătăi de cap folosind aplicația OMNIS! Acesta vă permite să obțineți asigurarea necesară direct de pe telefonul mobil, economisind timp și efort. Poți achiziționa RCA-ul de la principalii asigurători de pe piață:

– Donaris Vienna Insurance Group

– Moldasig S.A.

– Grawe Carat Asigurări SA

– Intact Asigurări Generale

Documente necesare pentru încheierea asigurării

Pentru a încheia o poliță RCA, va trebui să furnizezi următoarele documente:

 1. Certificatul de înregistrare al vehiculului: Acesta este adesea cunoscut sub numele de “talón” și conține detalii despre vehicul și proprietar.
 2. Buletinul de identitate sau pașaportul proprietarului: Pentru a verifica identitatea proprietarului.
 3. Permisul de conducere: Valabil și corespunzător categoriei vehiculului asigurat.

Alegerea asigurătorului potrivit

Alegerea unui asigurător adecvat este crucială pentru a beneficia de acoperirea optimă și servicii de calitate. Iată câteva criterii de luat în considerare:

 1. Reputația: Cercetează reputația companiei de asigurări în piață și recenziile clienților.
 2. Transparența: Asigură-te că politica de asigurare este clară și înțelegi ce acoperiri sunt incluse și care sunt excepțiile.
 3. Serviciul clienți: Un bun serviciu pentru clienți poate face diferența în gestionarea eficientă a cererilor de despăgubire.
 4. Prețul: Fiind un domeniu reglementat de stat, prețurile sunt aceelași la toate companiile de asigurări. 

5. Costul asigurării RCA

Costul asigurării obligatorii de răspundere civilă auto poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori. E bine să știți că se calculează pe baza unui algoritm. Companiile de asigurări folosesc modele statistice pentru a evalua riscul asociat fiecărui polițist de asigurare, stabilind astfel o rată adecvată care să reflecte eficient riscul pe care îl reprezintă asiguratul pentru companie. 

Factori care influențează prețul

 1. Statutul juridic al asiguratului -> persoană fizică sau persoană juridică;
 2. Tipul vehiculului -> capacitatea cilindrică a motorului și numărul de locuri influențează costul. De obicei, vehiculele mai mari și mai puternice au prime de asigurare mai mari datorită potențialului mai mare de a provoca daune semnificative.
 3. Locul de înmatriculare a vehiculului -> locațiile cu un nivel mai mare de accidente sau furturi de vehicule pot duce la creșterea costurilor de asigurare.
 4. Zona de utilizare a vehiculului -> zonă rurală sau urbană;
 5. Tipul contractului de asigurare în dependență de numărul persoanelor admise -> limitat sau nelimitat;
 6. Vârsta și experiența în conducere a asiguratului și a altor șoferi autorizați -> șoferii tineri sau cei cu experiență redusă pot avea prime mai mari din cauza riscului perceput ca fiind mai mare.
 7. Istoricul de conducere (Bonus-Malus) -> amenzile și accidentele anterioare pot crește costul asigurării, deoarece istoricul negativ indică un risc mai mare.

6. Valabilitatea și reînnoirea RCA

Asigurarea RCA este o cerință esențială pentru toți șoferii, iar înțelegerea duratei de valabilitate a poliței și procedurii de reînnoire poate ajuta la evitarea perioadelor fără acoperire și la menținerea conformității cu legislația locală.

Durata de valabilitate a poliței

 1. Perioada standard, 12 luni: Majoritatea polițelor RCA sunt valabile pentru o perioadă de un an de la data emiterii. Aceasta este opțiunea cea mai comună și oferă acoperire pe termen lung.
 2. Polițe pe termen scurt, dar nu mai mici de 15 zile: Pentru proprietarii de vehicule care nu necesită acoperire pe tot parcursul anului, unele companii oferă polițe care pot fi emise pentru perioade mai scurte, de obicei de la o lună la șase luni. Acestea sunt potrivite pentru vehiculele utilizate sezonier în agricultură sau la deszăpezire sau pentru șoferii temporari.

Procedura de reînnoire

Reînnoirea RCA este un proces simplu, dar important pentru a menține continuitatea acoperirii. Iată pașii tipici implicați:

 1. Notificare: OMNIS îți trimite notificări cu câteva săptămâni înainte de expirarea poliței actuale, reamintind proprietarilor de vehicule necesitatea reînnoirii.
 2. Documentație necesară: Pentru reînnoire, vei avea nevoie de documentele vehiculului și de un raport recent despre starea tehnică a vehiculului.
 3. Plata primei: Odată ce ai ales asigurătorul și ai completat documentația necesară, următorul pas este plata primei de asigurare pentru noul termen. O poți face în 60 de secunde prin OMNIS
 4. Emiterea poliței: După procesarea plății și verificarea documentelor, asigurătorul va emite o nouă poliță RCA, care va fi valabilă pentru următoarea perioadă stabilită.

Încetarea contractului de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto

Contractul de asigurare RCA se poate încheia în mai multe situații, conform reglementărilor legale în vigoare. Înțelegerea acestor situații este crucială pentru a gestiona corespunzător asigurarea vehiculului dumneavoastră.

Cazuri standard de încetare:

 • Expirarea termenului: Contractul își încetează efectul la data expirării termenului pentru care a fost încheiat, necesitând reînnoire pentru continuarea protecției.
 • Executarea obligațiilor de către asigurător: În cazul distrugerii totale a vehiculului asigurat, contractul se consideră îndeplinit integral după ce asigurătorul acoperă daunele.

Alte situații prevăzute de Legea nr. 414/2006:

 • Radierea vehicului: Dacă vehiculul este radiat din registrul de stat, contractul de asigurare încetează automat.
 • Lichidarea sau decesul asiguratului: În cazul lichidării unei persoane juridice asigurate sau decesului unei persoane fizice asigurate, contractul de asigurare expiră.
 • Decizii judecătorești: Contractul poate fi de asemenea încheiat printr-o hotărâre judecătorească definitivă care dispune încetarea acestuia.
 • Alte cazuri legale: Există și alte situații stipulate în legislație care pot conduce la încetarea contractului.

Restituirea primei de asigurare

 • În cazul în care contractul încetează din cauza radierii vehiculului, asigurătorul este obligat să restituie partea de primă de asigurare neutilizată pentru lunile complete rămase până la expirarea contractului, reținându-se un procent pentru cheltuielile de gestiune, dar nu mai mult de 20% din suma respectivă.

Aceste reglementări asigură că atât asiguratul cât și asigurătorul sunt protejați și cunosc clar condițiile în care contractul poate înceta, permițând ambelor părți să își planifice în mod adecvat acțiunile necesare în diverse scenarii.

7. Ce acoperă RCA?

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) este destinată să protejeze victimele accidentelor de circulație, acoperind daunele pe care le-ar putea suferi acestea, nu proprietarul vehiculului asigurat. Înțelegerea exactă a ceea ce acoperă (și ce nu acoperă) polița ta RCA este esențială pentru a avea așteptări corecte și pentru a te asigura că ești adecvat protejat.

Tipuri de daune acoperite

 1. Daune corporale: RCA acoperă cheltuielile medicale ale persoanelor rănite într-un accident provocat de vehiculul asigurat. Acesta include tratamentele medicale necesare, spitalizarea și, în cazuri grave, compensații pentru pierderea capacității de muncă.
 2. Daune materiale: Dacă vehiculul asigurat provoacă daune proprietății terților, cum ar fi alt vehicul, clădiri, garduri, etc., costurile de reparație sau înlocuire sunt acoperite de RCA.
 3. Decese: În cazul tragic în care un accident duce la decese, RCA oferă compensații financiare familiilor victimelor.

Limitări și excluderi

Asigurarea RCA nu este o poliță completă de asigurare auto, ci este destinată protejării terțelor părți. Iată câteva limitări și excluderi obișnuite:

 1. Daunele propriului vehicul: RCA nu acoperă daunele suferite de vehiculul asigurat. Pentru aceste daune, proprietarii trebuie să încheie o asigurare CASCO, care este opțională.
 2. Vătămările conducătorului auto vinovat: Conducătorul auto care este vinovat de producerea accidentului nu este acoperit de RCA pentru propriile sale vătămări.
 3. Daune intenționate: Daunele cauzate intenționat nu sunt acoperite de RCA. Dacă un șofer provoacă intenționat un accident, asigurarea nu va acoperi daunele.
 4. Conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor: Accidentele survenite în timp ce conducătorul auto era sub influența alcoolului sau drogurilor sunt, de asemenea, excluse din acoperire.
 5. Utilizarea neautorizată: Dacă vehiculul asigurat este folosit în scopuri neautorizate (de exemplu, curse ilegale), orice accident care rezultă în astfel de condiții nu va fi acoperit de RCA.

8. În caz de accident: pași de urmat

A fi implicat într-un accident de circulație poate fi stresant, dar cunoașterea pașilor corecți de urmat poate facilita procesul de gestionare a situației și de obținere a despăgubirilor necesare.

Cum și când să notifici asigurătorul

 1. Imediat după accident: Este esențial să notifici asigurătorul cât mai curând posibil după producerea accidentului. Majoritatea companiilor de asigurări au un termen limită în care trebuie să fie informate (de obicei, 24-48 de ore).
 2. Informații necesare: Când contactezi asigurătorul, fii pregătit să oferi detalii despre accident, inclusiv data, ora, locul și o descriere scurtă a evenimentului.
 3. Numărul poliței: Va trebui să oferi și numărul poliței de asigurare RCA, astfel încât asigurătorul să poată identifica rapid contractul tău.

Documentele necesare pentru despăgubire

 1. Raportul de accident: Un raport oficial de la poliție este adesea necesar pentru a procesa o cerere de despăgubire. Acesta validează faptul că accidentul a avut loc și detaliază circumstanțele.
 2. Informații de contact: Informațiile de contact pentru toate părțile implicate și martorii accidentului.
 3. Dovezi foto/video: Fotografii sau video de la locului accidentului, daunelor produse vehiculului și orice semne de circulație relevante pot ajuta în evaluarea cererii. Vezi aici -> Ghidul constatului amiabil: Ce imagini foto și video trebuie să faci la locul accidentului?
 4. Documente personale: Copii după permisul de conducere, certificatul de înregistrare a vehiculului și polița de asigurare RCA.

Procesul de constatare a daunelor

 1. Evaluarea inițială: Asigurătorul va aranja adesea o evaluare inițială a daunelor pentru a determina amploarea pierderilor. Aceasta poate implica o vizită la un service auto autorizat sau o evaluare de către un expert în daune.
 2. Trimiterea documentelor: După colectarea și pregătirea tuturor documentelor necesare, acestea trebuie trimise la asigurător pentru procesarea cererii de despăgubire.
 3. Urmărirea cererii: Păstrează o evidență a tuturor comunicațiilor cu asigurătorul și urmărește stadiul cererii tale de despăgubire. Asigurătorul poate solicita informații suplimentare sau documente pe parcurs.

Responsabilitățile asigurătorului în gestionarea daunelor

În momentul în care un accident de circulație este raportat, asigurătorul are o serie de obligații legale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a asigura o gestionare adecvată și eficientă a situației:

 1. Deschiderea dosarului de daune: Asigurătorul este obligat să inițieze imediat procedura de deschidere a dosarului de daune odată ce a fost informat despre accident.
 2. Solicitarea de informații: Asigurătorul trebuie să contacteze organele competente (poliția, pompierii, procuratura, instituțiile medicale) pentru a obține toate informațiile necesare despre accident și consecințele acestuia.
 3. Constatarea pagubelor: În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea informațiilor, asigurătorul trebuie să examineze bunurile avariate și să încheie un proces-verbal de constatare a pagubelor.
 4. Închiderea dosarelor de daune: Asigurătorul are obligația de a închide dosarul de daune privind pagubele materiale în cel mult 15 zile calendaristice și dosarul de daune pentru vătămări corporale sau deces în maximum 10 zile calendaristice de la depunerea ultimului document necesar.
 5. Plata despăgubirilor: Despăgubirea de asigurare trebuie achitată în termen de 10 zile calendaristice de la închiderea dosarului de daună. Termenul maxim pentru soluționarea cererii și efectuarea plății este de 3 luni de la data informării despre cazul asigurat.
 6. Acces la bunurile avariate: Asigurătorul trebuie să aibă acces la bunurile avariate pentru a putea evalua corect daunele. Dacă această obligație nu este îndeplinită, asigurătorul poate fi exonerat de la plata despăgubirilor.

În cazuri specifice, dacă asigurătorul nu poate efectua constatarea pagubelor în termenul stabilit, persoana păgubită are dreptul de a apela la experți independenți sau la unități de specialitate pentru evaluarea pagubelor, fără a prezenta asigurătorului bunurile avariate.

Prin îndeplinirea acestor obligații, asigurătorul asigură că toate părțile implicate sunt tratate echitabil și că procesul de despăgubire este desfășurat într-un mod transparent și eficient.

9. Cum să soliciți despăgubirea

După un accident de circulație, procesul de solicitare a despăgubirilor poate părea complicat. Înțelegerea pașilor specifici și pregătirea corespunzătoare pot facilita acest proces și pot ajuta la obținerea unei rezoluții rapide și corecte.

Procedura detaliată de despăgubire

 1. Notificarea imediată a asigurătorului: Așa cum a fost menționat anterior, este crucial să informezi asigurătorul despre accident în termenul limită stabilit de politica de asigurare. Aceasta este adesea prima 24-48 de ore după eveniment.
 2. Completarea formularului de cerere de despăgubire: Asigurătorul va furniza un formular de cerere care trebuie completat cu toate detaliile accidentului. Asigură-te că informațiile furnizate sunt complete și precise.
 3. Documentarea cazului: Include toate documentele necesare, cum ar fi raportul de la poliție, fotografii ale daunelor, mărturii ale martorilor, și orice alte probe care ar putea susține cererea ta.
 4. Trimiterea documentației la asigurător: Trimite toate documentele și formularul de cerere completat la asigurător pentru evaluare. Asigură-te că păstrezi copii ale tuturor documentelor trimise.
 5. Evaluarea daunelor: Asigurătorul va evalua daunele, ceea ce poate include inspecții de către un expert în daune sau vizite la service-uri auto. Răspunde prompt la orice solicitări suplimentare de informații pentru a accelera procesul.
 6. Aprobarea despăgubirii: După evaluarea și verificarea cererii, asigurătorul va decide suma despăgubirii. Această decizie va fi comunicată ție, iar fondurile vor fi transferate conform metodei agreate.

Rolul constatărilor și al documentației

Constatările și documentația sunt vitale în procesul de despăgubire și servesc mai multe scopuri critice:

 • Verificarea faptelor: Asigură că informațiile privind accidentul sunt exacte și complete.
 • Determinarea responsabilității: Ajută la stabilirea cine este responsabil pentru accident.
 • Estimarea daunelor: Documentația precisă, inclusiv fotografii și rapoarte de la poliție, ajută la evaluarea corectă a daunelor.
 • Accelerarea procesului de despăgubire: Un dosar bine pregătit poate reduce timpul necesar pentru procesarea și aprobarea despăgubirilor.

10. Întrebări frecvente

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) poate genera multe întrebări din partea proprietarilor de vehicule. Iată unele dintre cele mai comune întrebări, împreună cu răspunsurile lor, pentru a ajuta la clarificarea aspectelor esențiale ale acestui tip de asigurare.

 1. Ce este RCA și de ce este obligatorie?
  • RCA este o asigurare care acoperă daunele produse de vehiculul asigurat altor persoane sau proprietăți în caz de accident. Este obligatorie în Republica Moldova pentru a asigura că toate victimele accidentelor de trafic pot primi compensații pentru prejudiciile suferite, indiferent de capacitatea financiară a celui vinovat.
 2. Ce acoperă exact polița RCA?
  • Polița RCA acoperă răspunderea civilă pentru daunele materiale și vătămările corporale pe care le-ar putea provoca asiguratul altor persoane în caz de accident. Nu acoperă daunele propriului vehicul sau vătămările personale ale conducătorului auto vinovat.
 3. Pot cumpăra RCA online?
  • Da, poți cumpăra și reînnoi RCA online prin aplicația OMNIS, facilitând procesul și economisind timp.
 4. Cum sunt calculate costurile RCA?
  • Costurile RCA sunt calculate în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul și capacitatea vehiculului, vârsta și istoricul de conducere al șoferului, precum și frecvența utilizării vehiculului.
 5. Ce se întâmplă dacă nu am RCA?
  • Conducerea fără RCA este ilegală și poate rezulta în amenzi substanțiale, puncte de penalizare și chiar suspendarea permisului de conducere.
 6. RCA acoperă și incidentele petrecute în afara țării?
  • Polițele RCA standard acoperă doar incidentele petrecute pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru călătorii în străinătate, este necesar un certificat “Carte Verde”, care extinde acoperirea RCA la mai multe țări, în special în Europa.
 7. Cum pot reduce costul asigurării RCA?
  • Costul poate fi redus prin menținerea unui istoric de conducere curat, alegerea unei polițe cu acoperire adecvată nevoilor reale și compararea ofertelor de la mai mulți asigurători pentru a găsi cea mai bună rată.

11. Resurse utile

Pentru a facilita accesul la informații veridice și suport, este crucial să cunoști unde poți găsi resurse oficiale și cum să contactezi entitățile relevante. Această secțiune îți va oferi linkuri directe și contacte importante care te pot ajuta în administrarea poliței tale RCA.

Linkuri către site-uri oficiale

 1. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) – Entitatea care reglementează piața de asigurări în Republica Moldova. Aici poți găsi legislația actualizată și lista asigurătorilor licențiați.
 2. Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) – Deși se concentrează pe energie, ANRE oferă informații utile despre reglementările aplicabile care pot afecta costurile asigurărilor.
 3. Asociația Națională a Asigurătorilor din Moldova (ANAM) – O resursă utilă pentru a înțelege mai bine piața de asigurări și pentru a găsi detalii despre toți asigurătorii activi.

Contacte importante pentru asistență

 1. Linia telefonică a CNPF pentru consumatori – Aici poți solicita informații suplimentare despre drepturile tale ca asigurat și despre cum să procedezi în caz de litigiu cu asigurătorul.
  • Telefon: +373 22 002 501
 2. Centrul de Asistență al ANAM – Oferă suport și îndrumări privind alegerea asigurării potrivite și modul de soluționare a reclamațiilor.
 3. Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova (BAAM) – Pentru informații despre asigurarea Carte Verde și asigurările RCA pentru călătorii în străinătate.
  • BAAM
  • Telefon: +373 22 273 030