Ghidul constatului amiabil: Ce imagini foto și video trebuie să faci la locul accidentului?

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor rutiere, introdusă în Republica Moldova în septembrie 2019, este o metodă simplificată de documentare a accidentelor de vehicule cu daune materiale minore. Conform datelor, până în septembrie 2023, aproape 30 de mii de cereri de despăgubire au fost depuse folosind această metodă, demonstrând eficacitatea și popularitatea sa. Important de menționat, formularul necesar pentru constatare amiabilă este inclus în pachetul de asigurare RCA achiziționat prin OMNIS, facilitând astfel accesul rapid și simplu la documentele necesare în caz de accident.

Ce este constatul amiabil? 

Constatul amiabil este o procedură simplificată și benevolă de documentare a accidentului de vehicule în care au fost implicate două vehicule și care s-a soldat doar cu daune materiale nesemnificative, valoarea cărora nu depășește suma de 15 mii de lei. Procedura de constat amiabil este una opțională. În cazul în care, niciunul din șoferi nu-și recunoaște vina sau prejudiciul material depășește suma de 15 mii lei, accidentul urmează să fie documentat de către organele de poliție.

Importanța fotografiilor și video-urile de la locul accidentului

Deși procedura este concepută pentru a simplifica procesul de documentare a accidentelor, aproximativ 15% din cele 5.302 cereri depuse în primele 8 luni ale anului 2023 au fost respinse datorită documentării inadecvate. În particular, problemele frecvente includ absența fotografiilor sau prezentarea unor imagini care nu reflectă adecvat circumstanțele accidentului. 

Cele mai des întâlnite deficiențe vizează lipsa pozelor sau prezentarea pozelor care nu reflectă complet circumstanțele producerii accidentului rutier.

Ghid de fotografiere la locul accidentului

Pentru a asigura o documentare corectă și completă, iată elementele esențiale pe care trebuie să le cuprindă imaginile:

  1. Panorama generală a locului accidentului: O vedere largă pentru a arăta contextul general.
  2. Plăcuțele de înmatriculare: Imagini clare ale plăcilor pentru identificarea vehiculelor implicate.
  3. Părțile avariate ale autovehiculelor: Focalizare pe daunele suferite de fiecare vehicul.
  4. Urmele de frânare și debris: Detaliile accidentului, cum ar fi urmele de frânare sau cioburile la fața locului.
  5. Indicatoare și marcaje rutiere: Fotografii ale semnelor sau marcajelor rutiere relevante pentru accident.

La efectuarea fotografiilor de la locul accidentului, poziția vehiculelor accidentate nu se va schimba. 

Condiții pentru încheierea constatarei amiabile

Procedura poate fi aplicată doar dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:

  • în accident au fost implicate numai două vehicule;
  • ambele părți sunt de acord să completeze și să semneze formularul special „Constatare amiabilă de accident”;
  • nu există persoane vătămate corporal sau decedate;
  • nu au fost avariate și alte vehicule/clădiri/bunuri;
  • cererea de despăgubire urmează să fie depusă de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele părți.

Formularul de constatare amiabilă este eliberat la cerere de către societatea de asigurare unde a fost procurată polița RCA sau poate fi descărcat aici.

Reamintim că, procedura de constatare amiabilă a accidentelor de vehicule a fost lansată în septembrie 2019.  De la lansare, tot mai mulți șoferi au apelat la procedura de constatare amiabilă. Din 2019 până în septembrie 2023, conducătorii auto au depus aproape 30 mii de cereri de despăgubire în baza constatului amiabil, din care 25 600 de cereri au fost soluționate. Volumul total al despăgubirilor de asigurare achitate, în perioada menționată, în baza poliței RCA a alcătuit 219 milioane lei, dintre care 33 milioane lei reprezintă daune achitate urmare accidentelor rutiere soluționate prin procedura de constatare amiabilă.

Vezi și -> Dauna medie pentru RCA a atins 18.000 de lei în 2023

Pentru a facilita și mai mult procesul de achiziție a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), acum puteți achiziționa polița RCA online prin intermediul aplicației OMNIS sau pe site-ul web, prin logare sau fără. Această opțiune oferă un mod confortabil și rapid de a obține asigurarea necesară, direct de pe telefonul mobil.

Utilizarea aplicației OMNIS nu doar că simplifică procesul de cumpărare, dar și garantează că aveți acces la toate documentele necesare în orice moment și de oriunde, eliminând necesitatea deplasărilor fizice și așteptărilor la cozi. Această metodă modernă de procurare a RCA este un exemplu clar de cum tehnologia poate îmbunătăți eficiența și accesibilitatea serviciilor esențiale pentru șoferi.