Ce este bonus-malus și cum influențează costul RCA?

Pentru a putea deține și conduce un autovehicul în Republica Moldova, este necesar să închei o asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA). Acest tip de asigurare acoperă eventualele daune terților, provocate de către conducătorului automobilului responsabil de accident. 

Din dorința de a responsabiliza conducătorii auto și pentru a reduce numărul de accidente de trafic, autoritățile Republicii Moldova au implementat un sistem numit Bonus-Malus.

Sistemul Bonus-Malus atribuie fiecărui șofer un coeficient care determină costul asigurării RCA. Dacă pentru prima dată cumperi asigurare RCA nivelul de Bonus-Malus va fi 7 sau un multiplicator la preț de x1. Dacă pe parcursul a 12 luni cît e valabilă polița RCA nu se vor produce accidente din vina ta atunci coeficientul de Bonus-Malus va crește și va scădea dacă vei fi vinovat de accident. 

Dacă pe scurt cu cît e mai mare nivelul de Bonus-Malus cu atît e mai mare reducerea la procurarea poliței RCA. 

Sistemul Bonus-Malus este compus din 17 nivele, dacă vrei să afli care este nivelul tău o poți face foarte ușor din aplicația Omnis. Tot în aplicația Omnis foarte ușor perfectezi o asigurare RCA în doar câteva click-uri. Mai mult despre RCA din omnis citește în acest articol. 

Sistemul Bonus-Malus funcționează astfel: mai întâi, persoana (după IDNP) este verificată în baza de date a contractelor de asigurare. Dacă persoana a fost menționată în vreun contract în ultimul an, atât ca asigurat cât și ca persoană care poate conduce autovehiculul, se determină clasa Bonus-Malus atribuită persoanei, care va fi clasa inițială. Apoi, persoana este verificată în baza de date a dosarelor de daună. Dacă persoana nu a fost implicată în niciun accident rutier pentru care au fost plătite despăgubiri de asigurare în ultimul an, persoanei i se va atribui o clasă Bonus-Malus superioară celei inițiale, iar la calcularea primei de asigurare va primi o reducere de 5%. Această reducere poate ajunge până la 50% în 10 ani, dacă asiguratul nu a provocat niciun accident în tot acest timp.

În cazul în care s-a produs un accident în ultimul contract de asigurare, majorarea primei se aplică astfel: pentru un accident, prima crește cu 10%, pentru două accidente cu 20%, iar pentru 4 sau mai multe accidente, prima poate fi dublată.

Dacă la încheierea contractului de asigurare sunt menționate mai multe persoane care pot conduce autovehiculul, la calcularea primei de asigurare se aplică coeficientul Bonus-Malus cel mai mare dintre coeficienții fiecărei persoane. Persoanele fizice și cele juridice sunt asigurate în mod diferit. Astfel, în cazul persoanelor fizice, coeficientul Bonus-Malus nu depinde de numărul de autovehicule deținute. Acesta este stabilit în funcție de istoricul de asigurare al persoanei, indiferent de numărul de autovehicule. În cazul persoanelor juridice, coeficientul Bonus-Malus depinde de numărul de autovehicule asigurate și de numărul de accidente provocate de acestea în ultimul an.