Turcia a introdus o taxă turistică de 2% din 1 ianuarie 2023

O taxă turistică a fost introdusă în Turcia din 1 ianuarie. Oaspeții țării vor plăti 2% în plus pentru cazare în hoteluri, sate turistice, moteluri, pensiuni, precum și pentru tururile organizate de agențiile de turism.

Angajații misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale cu statut diplomatic sunt scutiți de la taxa turistică.

Decizia privind o taxă turistică a fost luată în 2019, dar implementarea sa a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Reprezentanții afacerilor turistice din Turcia au vorbit în trecut împotriva introducerii acestei taxe pe motiv că va slăbi poziția competitivă a țării, care, spre deosebire de alte țări, nu a plătit până acum o taxă turistică.

Turismul este una dintre principalele surse de venit pentru Turcia. În 2019, turismul a contribuit cu aproximativ 12,5% la Produsul Intern Brut al țării și a generat circa 18% din totalul exporturilor. În același an, Turcia a primit aproximativ 50 de milioane de turiști, ceea ce o plasează pe locul șase în lume ca destinație turistică. Pentru 2022 autoritățile din Turcia au avut ca obiectiv atragerea a circa 47 milioane de turiști și obținerea a circa 37 miliarde de dolari.