Cum să contești online rezultatele examenelor auto

În era digitalizării serviciilor publice, posibilitatea de a contesta rezultatele examenelor pentru permisul de conducere a devenit mai accesibilă ca niciodată. Fie că este vorba de proba teoretică sau cea practică, viitorii șoferi care consideră că rezultatele nu reflectă corect performanța lor pot iniția o contestație rapid și simplu, direct de acasă.

Pași simpli pentru depunerea online a contestatiilor

Conform legislației în vigoare, persoanele care nu sunt de acord cu rezultatele examenului la proba teoretică sau la proba practică, în termen de trei zile lucrătoare, pot depune contestații, în temeiul prevederilor pct. 49 din Metodologia desfășurării examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule și documentarea cu permis de conducere, aprobată prin Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 949/2022.

Cererea de contestare poate fi depusă la subdiviziunea care a asigurat examinarea în formă scrisă sau online

Dar iată cum poți face acest lucru rapid și simplu online:

Pasul 1: Accesarea portalului

Intră pe site-ul Agenției Servicii Publice (www.asp.gov.md) și selectează opțiunea „Depune contestație”.

Pasul 2: Alege statutul solicitantului

Ești candidatul nemulțumit sau reprezinți pe altcineva? Alege opțiunea care îți corespunde.

Pasul 3: Completează datele necesare

Introdu datele personale sau ale persoanei pe care o reprezinți, asigurându-te că informațiile sunt corecte și complete.

Notă: În cazul în care la pasul 2 a fost selectata persoana împuternicită completați câmpurile obligatorii după cum urmează:

Pasul 4: Detaliază autoritatea contestată

Specifică exact sucursala unde ai susținut examenul. Această informație este crucială pentru a localiza și verifica contestația ta.

Pasul 5 Precizează motivul contestației

Explică clar de ce crezi că rezultatul nu este corect, atașează orice documente justificative (de exemplu, copia chestionarului).

Pasul 6: Verifică corectitudinea informației introduse accesând butonul „Previzualizare”

Pasul 7 și 8: Trimite și primește confirmarea

Odată ce ai verificat toate detaliile, apasă butonul “Trimite” pentru a finaliza procesul. Nu uita să imprimi sau să salvezi o copie a recipisei de confirmare a depunerii contestației.

Utilizarea codului QR pentru o contestare și mai rapidă

Pe lângă modalitatea tradițională de depunere a contestațiilor online, Agenția Servicii Publice a integrat utilizarea codurilor QR plasate pe borderourile de examen și în sălile de examinare. Respectivul cod de bare se regăsește, la fel,  pe autocolantele personalizate plasate în sălile de examinare, pe panourile informative dedicate procesului de examinare auto și pe vehiculele de examinare.

Această opțiune te ajută să inițiezi procesul de contestare direct de pe telefonul mobil, scanând codul QR afișat și urmând instrucțiunile rapide.

Concluzie

Procesul de contestare a rezultatelor examenelor auto nu trebuie să fie complicat. Cu noile facilități digitale, fiecare candidat are puterea de a solicita o reevaluare a rezultatelor, asigurând transparența și corectitudinea evaluării. 

Asigură-te că urmezi pașii corect și utilizezi resursele online puse la dispoziție pentru a-ți exercita drepturile eficient și fără stres.

Baftă! 

***

OMNIS este prima aplicație din Republica Moldova care îți centralizează toate asigurările direct în telefonul mobil! 

Prin OMNIS, utilizatorii pot achiziționa online asigurări de călătorie, RCA, Carte Verde, rovinieta și vinieta pentru Republica Moldova, și poți plăti taxele de drum

Aplicația oferă, de asemenea, notificări pentru documentele și asigurările aproape de expirare, asigurându-se că ești mereu la zi. Descarcă OMNIS din Google Play sau App Store și bucură-te de toate aceste facilități direct din palma ta!