Criză în educația auto: Nici o școală din Moldova nu îndeplinește standardele

Într-o încercare de a evalua calitatea pregătirii oferite de școlile auto din Republica Moldova, Ministerul Educației și Cercetării a efectuat o analiză detaliată a ratelor de promovabilitate ale examenelor pentru permise de conducere categoria B. Concluziile acestei evaluări sunt mai mult decât îngrijorătoare, relevând că nicio școală auto la categoria B nu îndeplinește condițiile pentru acreditarea instituțiilor de acest tip.

Descoperirea vine în contextul unor noi reglementări legale, eficiente începând cu 2 februarie 2024, care impun o rată de promovare minimă de 50% pentru proba teoretică și de 30% pentru cea practică. În realitate, în cazul unor instituții aceste rate nu depășesc nici 10%, situația fiind mai problematică în cazul probei practice.  

Calitatea studiilor în școlile auto trebuie să fie corespunzătoare astfel încât absolvenții să susțină ulterior probele practice și teoretice și să poată obține permisul de conducere. Bineînțeles că, atunci când rata de promovabilitate este foarte mică, asta vorbește despre probleme în procesul de instruire. Rezultatele analizei sunt destul de îngrijorătoare și sunt un punct de pornire pentru minister de a întreprinde anumite măsuri, alături de Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, pentru a revizui și a înăspri condițiile de acreditare, dar și pentru a avea, în egală măsură, mecanisme de intervenție în cazul acelor școli auto unde rata de promovabilitate este extrem de mică, ceea ce indică, din punctul nostru de vedere, anumite riscuri de fraudă sistemică”, a susține ministrul Dan Perciun.

Reamintim că anterior, pentru a preveni fraudarea examenelor auto, a fost prevăzută desfășurarea probei practice dotate cu sistem audio-video. Totodată, a fost majorat numărul de ore la instruirea în conducerea vehiculelor de categoria B de la 40 la 48 de ore practice, pentru a contribui la creșterea ratei de promovare a examenului în vederea obținerii permisului de conducere.