Date oficiale 2024: Câte mașini electrice sunt în Republica Moldova?

Republica Moldova se aliniază trendurilor globale privind sustenabilitatea, demonstrând un angajament ferm față de protecția mediului și încurajarea unui stil de viață ecologic. Un indicator clar al acestei tranziții este creșterea numărului de autoturisme electrice înregistrate, un pas major spre reducerea emisiilor de CO2 și promovarea mobilității durabile.

O evoluție notabilă

Până la sfârșitul anului 2014, pe drumurile din Moldova circula doar un singur vehicul electric. Această cifră a crescut semnificativ în decursul ultimilor zece ani, reflectând o schimbare a percepției și a preferințelor consumatorilor moldoveni față de aceste tipuri de autoturisme. 

În 2015, numărul acestora a ajuns la 13, iar în 2016 – la 14. O creștere mai accelerată a fost observată începând cu 2017, când numărul autoturismelor electrice a ajuns la 36, continuând să crească anual până la 1012 înregistrări în 2023.

Ultima actualizare din 2024 indică un total de 376 de noi înregistrări de vehicule electrice doar în primele patru luni ale anului, sugerând că acest an va înregistra o creștere record în achiziția autovehiculelor ecologice.

Impulsul autorităților locale

Unul dintre obiectivele principale ale autorităților locale este de a încuraja cetățenii să opteze pentru mijloace de transport mai „verzi”. Aceasta include nu doar vehiculele electrice, dar și cele hibrid, care sunt eficiente energetic și au un consum redus de combustibil. Politicile de susținere și subvenții pentru achiziția acestor tipuri de vehicule ar putea fi un factor determinat în această evoluție pozitivă.