Piața asigurărilor în prima jumătate a anului 2023: Profitul asigurătorilor – în creștere

În perioada ianuarie-iunie 2023, companiile de asigurări din Republica Moldova au încasat prime brute subscrise cu 18,3% mai mult față de perioada respectivă a anului trecut, arată datele Biroului Național de Statistică. Astfel, valoarea primelor brute subscrise a ajuns la circa 1,4 miliarde de lei, dublu față de nivelul de acum cinci ani.

Cel mai popular tip de acest serviciu rămâne asigurările de răspundere civilă auto (RCA), la care volumul primelor brute subscrise a crescut în șase luni ale anului 2023 cu 34,2%, până la 691,4 milioane lei, și au ajuns să aibă o cotă de circa 49,5% din totalul pieței asigurărilor.

Urmează asigurările de vehicule terestre (altele decât cele feroviare) (CASCO), cu un volum al primelor brute subscrise de 254,1 milioane lei în prima jumătate a acestui an, cu 20,3% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022.

În același timp, volumul primelor brute subscrise în asigurări de incendiu, alte calamități naturale și alte asigurări de bunuri a înregistrat o scădere cu 6,3%, până la 175 milioane lei, iar cel al asigurărilor de viață s-a micșorat cu 3,6%, până la 45,9 milioane lei.

Potrivit datelor statistice, asiguratorii au plătit în ianuarie-iunie 2023 despăgubiri și indemnizații de asigurare în valoare de 481,9 milioane lei, cu 14,6% mai mult decât în perioada similară a anului precedent.

Totodată, a crescut semnificativ și profitul până la impozitare – cu 44,5% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent și a constituit 232,9 milioane lei.

De notat că pe piața Republicii Moldova activează nouă companii de asigurări.