În ultimii ani, automobilele cu motor electric au câștigat teren pe plan global și local, în Republica Moldova. Conform datelor din Registrul de stat al vehiculelor, peste trei mii de automobile electrice sunt înregistrate primar.
Plăcile cu numere de înmatriculare verzi vor fi un element distinctiv al autovehiculelor electrice, contribuind la o mai bună identificare a acestora în trafic și la promovarea mobilității durabile. Măsura face parte din eforturile Guvernului Republicii Moldova de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a combate schimbările climatice.
Noi reglementări pentru numerele de înmatriculare verzi
Din 7 iunie 2024, autovehiculele cu sisteme de propulsie ecologice din Republica Moldova vor beneficia de plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi. Aceasta se aplică vehiculelor pur electrice sau celor cu pilă de combustie pe bază de hidrogen.
Plăcile cu numere verzi vor fi acordate atât autovehiculelor electrice noi, cât și celor care au fost deja înmatriculate. Proprietarii de autovehicule electrice deja înmatriculate pot solicita preschimbarea plăcuțelor standart (cu numere negre) cu cele verzi.
Procedura de obținere a plăcuțelor cu numere verzi
Dacă deții o mașină electrică și dorești să obții plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi, urmează acești pași la subdiviziunile de înmatriculare ale ASP:
- Cererea solicitantului;
- Dovada achitării contravalorii plăcilor;
- Actul de identitate al solicitantului;
- Plăcuțele vechi cu număr de înmatriculare sau declarație de pierdere/furt (în cazul de preschimbare a numerelor de înmatriculare);
- Procura (după caz).
Costurile plăcuțelor cu numere verzi
- Plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi nepersonalizate – 550 lei;
- Plăcuțe cu numerele de înmatriculare, la alegere, din stocul plăcuțelor deja executate – 1100 lei;
- Plăcuțe cu numere de înmatriculare cu simboluri solicitate de către cetățean. Disponibilitatea numărului și taxele pot fi consultate aici;
- Preschimbarea plăcuțelor din standart în plăcuțe cu numere verzi (cu păstrarea numărului de înmatriculare) – 550 lei.
Cetățenii au posibilitatea să-și rezerveze din timp un număr de înmatriculare ce conţine simboluri solicitate. Lista numerelor de înmatriculare disponibile poate fi consultată aici.
Beneficiile autovehiculelor electrice
Autovehiculele electrice nu doar că reduc emisiile, dar oferă și numeroase avantaje, inclusiv:
- Costuri mai mici de operare (electricitatea este mai ieftină decât benzina sau motorina);
- Întreținere mai simplă;
- Acces la facilități speciale (benzi dedicate, parcare gratuită);
- Scutiri de taxe și impozite.
Evoluția înregistrărilor automobilelor electrice în Republica Moldova
De la un singur vehicul în 2014, numărul acestora a crescut exponențial, ajungând la 1012 înregistrări în 2023 și 376 până în aprilie 2024: